Магазин
Блог
Вход
Абонирай се

Не се колебай да се свържеш с нас!

0893 75 84 80

Хълцат ли кучетата?

Написана на: 10.12.2023
Чете се за 4 минути
Здравейте, глутница! Докато очакваш зимният снежен пейзаж да дойде и в твоя град, косматкото ти се гушка в теб, наслаждавайки се на своя dogin’BOX и... хълца? Наистина! Точно като теб, любимеца ти може да получи тези смешни малки хълцания. Но защо ги получава и какво може да направиш по въпроса? Да разнищим и тази мистериозна тема!

Какво е хълцане?

Хълцането е внезапно, неволно свиване на диафрагмата, последвано от бързо затваряне на гласните струни. Това произвежда онзи характерен звук "хлъц". Това е като странния малък начин на природата да каже: „Ами сега?  Нещо се обърка!“

Кучетата наистина ли хълцат?

Абсолютно! Кучетата, особено малките сладки кутрета, могат да получат хълцане точно като теб. Ако някога си забелязвал твоя Голдън ретривър или Френски булдог да издава повтарящи се звуци "хлъц", си бил свидетел на кучешко хълцане в действие!

Какво причинява кучешкото хълцане?

Основните фактори, които могат да предизвикат хълцане при кучета са:

Бързо хранене: Точно като нас, твърде бързото хранене може да доведе до хълцане. Това е особено често срещано при по-големи породи като Лабрадори, които могат, и обичат, да поглъщат храната си като пеликани.

Вълнение: Виждал ли си някога твоят Майло (джак ръсел, очевидно) да се вълнува много от нова играчка? Този прилив на енергия понякога може да доведе до хълцане.

Прекалено много храна: Да, ако е изял цялата ти семейна вечеря, докато ти гледаш детето, това определено може да доведе до хълцане!

Опасни ли е хълцането?

В повечето случаи хълцането е безвредно и изчезва от само себе си. Въпреки това, ако хълцането на куч продължава повече от един ден или е придружено от други симптоми, добре е да се консултираш с ветеринар.

Как да спреш и предотвратиш хълцането:

Играчки за бавно хранене: dogin’ предлага играчки за бавно хранене, които могат да помогнат на твоя пеликан да яде по-спокойно и бавно, намалявайки риска от хълцане. Можеш да ги намериш ТУК

Превърни вечерята му в 4-степенно хранене: Измери точното количество храна за текущото хапване и дай само ¼ от него. След 5-10 минути можеш да дадеш още 1/4. И след още 5-10 минути – още ¼. Схвана идеята!

Спокойна среда: Поддържането на куч спокоен и намаляването на внезапните изблици на възбуда може да помогне за предотвратяване на хълцането.

Въпреки че хълцането обикновено не е причина за тревога, важно е да си информиран и да знаеш как да помогнеш на косматкото си. dogin’BOX е създаден, за да улесни градския живот както за теб, така и за любимеца ти. От лакомства, които помагат при обучението и поведението, до играчки, които предотвратяват бързото хранене, ние пазим гърба на твоето куче!


Така че следващият път, когато куч хълца, не се безпокой! Просто го потупай нежно по коремчето и му дай играчка от dogin’BOX. Абонирай се още днес!