Магазин
Блог
Вход
Абонирай се

Не се колебай да се свържеш с нас!

0893 75 84 80

Как snuffle mats обогатяват нашите кучовци?

Написана на: 07.12.2022
Чете се за 5 минути
Съвременният човешки свят е натоварващ за много кучета. Силните инстинкти, нуждата да действат и винаги да правят нещо са несъвместими с градския живот, в който по-голямата част от деня се прекарва в дрямка и за по час на ден - безцелна игра с други кучета.
 
Доста често се виждат работни породи кучета, които живеят в тесни апартаменти и получават недостатъчна или грешна физическа и ментална стимулация. Повечето кучета не са поставени в условия, които ги стимулират да работят за храната си, а напротив, получават я наготово в купа. Никой не осъждаме, това е съвсем нормално за съвременния свят и има начин, чрез който да живеем с немска овчарка в малко жилище и да можем качествено да задоволим нуждите ѝ.
 
Снъфъл матът или рошавото килимче е едно от най-полезните инструменти за правилното отглеждане на куче. Какво обаче точно представлява?
 
То е пъзел, специално предвиден за хранене със суха храна. Най-често с ресни от плат, които имитират трева. Не е нужно предварително обучение, тъй като рошавото килимче стимулира кучешкия инстикт да души и да открива само храната си.
 
Използването на снъфъл мата е много лесно - просто разпръсни храна или лакомства из килимчето и остави кучето да души и да се храни. Не забравяй да прибереш килимчето в момента, в който кучето приключи с храненето, за да не се превърне в играчка и да бъде унищожено.
 
Ето и някои от ползите, които се наблюдават при използването му:
 

1. Забавя времетраенето на хранене

 
Често хората споделят, че кучетата им изяждат храната си за секунди, настаняват се до масата с тъжен поглед и просят за още. Чрез килимчето, кучето е заето да провери всяка една гънка, което удължава процеса и времетраенето на хранене, а за най-лакомите породи, които по принцип поглъщат храната си, дори включва дъвчене на гранулите в уравнението.
 

2. Успокоява

 
След игрите или разходките много кучета изпитват трудност да се успокоят и да минат към по-кротък режим. Наша се пада задачата да им покажем как ефикасно да минават от превъзбуда към спокойствие. Тук отново идва на помощ снъфъл матът. 
 

3. Ментална стимулация

 
Физическата активност е ясна. Особено ако имаш енергично куче, независимо от породата, изключително важно е да задоволиш нуждата му да тича, било то с негови  приятели или игра на апорт с теб. Случвало ли се е обаче, колкото и да си играете, кучето да не се изморява и дори след като се приберете или си му обърнал внимание, да продължава да дивее? Рошавото килимче насърчава кучето да ползва обонянието си и го фокусира в ментална занимавка. Това често е липсващата съставка в рецептата за истински доволно и изморено куче.
 

4. Превръща негативните поведения в позитивни

 
Кучетата предлагат различни поведения, доста от които не се приемат добре от хората и се вписват в графата негативни - лаене, копаене, дъвчене на мебели. Трябва да имаме предвид, че това до голяма степен са инстинктивни поведения, които е добре да пренасочим към нещо не толкова опустошително. Душенето е точно такова поведение - позволява им да използват инстинктите си без това да е разрушително за околната среда.
 

5. Занимава кучето, когато ти си зает

 
Наясно сме, че не всеки ден можем да предложим дълга тренировка или разходка на кучето си. Точно за това ние лично много разчитаме на подобни пъзели, които да разчупят рутината на кучето и да му предложат забавен начин на хранене.
 
 Публикация, подкрепена от нашите експерти DoggoFriends