Магазин
Блог
Вход
Абонирай се

Не се колебай да се свържеш с нас!

0893 75 84 80

Сезонно афективно разстройство при кучета

Написана на: 09.11.2022
Чете се за 10 минути
Знаем, че сезонните промени могат да повлияят на човешкото настроение - състоянието се нарича сезонно афективно разстройство (САР). Toва се получава в резултат от намалялата слънчева светлина, за дълги периоди от времето, през студените зимни месеци. 

Тъй като хората споделят сходна мозъчна химия с кучетата, е разумно да се запитаме дали зимната депресия не засяга и нашите кучовци?

 

Едно проучване в Обединеното кралство установява, че един от всеки трима собственици на домашни любимци е забелязал промени в поведението на своите любимци през зимните месеци.

Някои от тях включват:

Често лаене

Увеличаване на агресията и разрушителното поведение

Намалено желание за игра

Повече следобедни дрямки

Загуба на тегло или намален апетит

Повишена загуба на козина

 

Други възможни обяснения за симптомите на SAD при кучетата..

 

Възможно е да има и други причини, поради които кучетата изглежда се чувстват "meh" през студените и тъмни месеци. Знаем, че кучетата често отразяват поведението и настроението на своите стопани. Емоционалната интелигентност на кучетата им позволява да усещат определени човешки поведения и да реагират по същия начин.

И, поради привързаността на кучетата към техните стопани, те вероятно ще останат близо до тях и ще се присъединят към всичко, което прави човекът, независимо дали тича или лежи.

 

Но зимните месеци може да затруднят излизането навън за упражнения и игри. Кучетата се радват на физическата активност, игрите и усещането на всички миризми навън. Когато са лишени от тази стимулация, те вероятно ще се чувстват отегчени, което може да прилича много на депресия.

 

Как да помогнеш на кучето си да преодолее зимнaта депресия?

 

Има неща, които можеш да направиш, за да поддържаш кучето си по-щастливо и жизнерадостно, ако забележиш, че настроението му липсва през зимата.

 
Пребори се с желанието за зимен сън и излизай навън с домашния си любимец колкото се може повече, дори и времето да не е идеално. Физическата активност и излагането на слънчева светлина ще помогнат за облекчаване на спада в настроението.

Премести леглото на кучето си по-близо до прозореца, за да получава повече светлина през деня. Опитай се да излезете на разходка (дори и кратка) през най-светлата част на деня. 

Създай време за игра на закрито. Можеш да похарчиш част от бюджета си за играчки за кучето през зимата, за да няма време да скучае! Инвестирай в няколко забавни развлечения или главоблъсканици за твоя домашен любимец. 

dogin’ магазина е пълен с разнобразни играчки, за да забавляваш твоя куч през зимата...

Плюшено куче с въже 30см Pet Nova

15.78лв
Виж

TPR дентален цветен ринг 15 см Pet Nova

6.98лв
Виж

Гумена топка звезда 7.5см Pet Nova

12.79лв
Виж
 

Добавки, от които твоя куч има нужда през зимата: Омега-3 мастните киселини, като рибеното масло, могат да помогнат за подобряване на когнитивните функции на кучето. Но се консултирай с ветеринарния си лекар, преди да добавиш към храната на куч.


Пура от сьомга и треска dogin'

9.96лв
Виж

Изсушени рапани dogin'

21.98лв
Виж

Дентални опашки от сом dogin'

12.58лв
Виж
 

 

Въпреки че не можем да кажем със сигурност, че кучетата са податливи на сезонно афективно разстройство, знаем, че някои собственици наблюдават промени в настроението на кучетата си през зимата. Зимата кара много от нас да се скрият, да останат на топло, да се насладят на Netflix и да се сгушат. Но независимо дали кучето ти проявява някой от описаните тук симптоми, бъди внимателен и следи за промени. И положи допълнителни усилия, за да поддържаш домашния си любимец активен, ангажиран и да се забавлява.