Магазин
Блог
Вход
Абонирай се

Не се колебай да се свържеш с нас!

0893 75 84 80

Топ 8 съвета за супер старт в обучението на твоето куче

Написана на: 15.09.2022
Чете се за 15 минути
Лятото свърши както и за малките малчугани, така и за косматите калпазани... 15 септември е ТУК!

В комбинация с изминалия ретрограден Меркурий (който си показа влиянието дори и върху нашите домашни любимци) и едно дълго сладко лято, е време да вкараме нашите малки космати приятели в обучаващ режим. С тази задача са се заели нашите приятели от DOGGO FRIENDS, като експерти в сферата. 

Те са готови да раздават първите за новата учебна година бележници с 6-ци на тези, които следят техните главни съвети:

1. Контрол над кучето и средата, в която живее
 
Една от най-често срещаните грешки при много стопани е, че дават твърде много свобода на кученцето им от твърде ранна възраст. За да установиш ясни граници, правила и навици (не само хигиенни), е важно да представиш новият дом на кучето си постепенно. Това се случва с помощни средства като клетка, заграждения или обезопасена стая с бейби гейт. А, когато си навън - винаги на повод!

Междувременно, чрез конкретни упражнения постепенно привикваш кучето към всички аспекти от дома и външния свят. С времето, отпускаш контрола и му гласуваш все повече доверие в различни ситуации от ежедневието.


2. Лакомства
 
Тук ще споделим нещо истински революционно в обучението на кучета!

>>  A Dogin box може да ви предостави извън тази земя.. Космически лакомствa


Ако наскоро си се сдобил с любимец и си в начални етапи от обучението му, най-добрият вариант е да не го храниш в купа. Идеята тук е, че всичкото това ядене има стойност за кучето ни. Ако просто даваш дажбата му наведнъж, не помагаш за цялостното му развитие.

Вместо това, може да инвестираш тази стойност в умения, които искаш кучето ти бързо да усвои или в обогатяващи занимавки, които да предизвикат мисловна дейност и да задоволят инстинктите му.

Премахването на купата е сигурен начин да ускориш обучителния процес по 10. Да, допълнително може да ползваш и лакомства, които кучето ти харесва. Даже, в някои ситуации би било наложително да използваш нещо по-вкусно, за да привлечеш успешно вниманието му. Но е важно да не подценяваш и силата на всекидневната му дажба храна.

 
3. Играчки
 
Когато даваш играчка на едно бебе, до час-два или ще му е писнала, или ще е счупена. Подобно е и при кучетата. Затова при тях има стратегия, в която си набелязваш някои от най-любимите им играчки и вместо да ги оставяш на постоянен достъп, ги държиш прибрани. Вадиш ги само за забавни игри и тренировки, след което отново ги прибираш.

Добре е кучето да си има няколко играчки на постоянен достъп, но тези които са най-любими и прибрани, лесно ще могат да бъдат ползвани за награда. След време, вместо с шепа лакомства, може да се разхождаш с въже или топка под ръка и няколко секунди игра с тази играчка да е достатъчно стойностно за кучето ти, че да бъде послушно. Даже някои кучета се мотивират много повече от играчки, отколкото от лакомства, особено когато са във външна среда.

Например, ако кучето ти тръгне към играещи кучета в далечината, извикаш го и то се върне при нас. В такива ситуации е много по-удачно да го наградиш с кратка игра (дърпане на въже или гонене на топка), отколкото с лакомство, тъй като шансът, че кучето иска да прави точно това в дадения момент е голям. Така наградата ни е много по-силна и вероятността кучето ти да продължава да идва към теб с желание, дори покрай силни разсейки, се увеличава.

Разбира се, това не важи за всички кучета. Някои си предпочитат лакомствата във всяка една ситуация, но няма как да знаеш, докато не опиташ. -

>> ВИДЕО - Как да науча кучето да пуска, гони, носи и още




4. Маркиране на желани поведения
 
Модерните методи на обучение се фокусират върху това, какво искаш кучето ти да прави, а не какво не искаш. Затова често въобще не се стига до ученето на думата "Не". Можеш по позитивен начин да научиш кучето на "Не", но това не е нещо, на което трябва да се набляга.

Много по-важно е кучето да знае какво означава "Да" или "Браво" и да казваш тези думи в точните моменти. Това не винаги е толкова лесно, колкото звучи, затова в началните етапи ползването на кликер е препоръчително. Така е много по-лесно да кажеш на кучето в точния момент, че е направило нещо, от което си доволен и ще получи награда. -

>> ВИДЕО - Обучение на куче с кликер - команда Седни, Легни, Стани и още

 

5. Справяне с нежелани поведения
 
Ако няма нужда от ученето на "Не", как тогава казваш на кучето, че не трябва да прави конкретно нещо? Като за начало, стратегията от първа точка за контрол над кучето и средата помага доста. Теорията е, че ако рядко получава възможност да наръфа нещо, което не трябва, няма да развие това поведение в навик и въобще да се превърне в по-сериозен проблем.

Ако все пак попаднеш в ситуация, в която кучето прави нещо нежелано (например да ръфа някоя мебел), най-ефикасната стратегия е да го извикаш с бодър тон, за да прекъснеш поведението. След което да го разсейваш за минута-две с лесни упражнения в леглото му с наградки. Така ще му покажеш какво всъщност искаш и шансът веднага да се върне обратно към нежеланото поведение е много по-малък.

Дори да се върне, просто има нужда от още няколко успешни пренасочвания или алтернативно занимание на това, което му се прави в дадения момент. Например в случая с ръфането на мебели, може да предложиш на кучето си приемлива алтернатива като корен за дъвчене, маслиново дърво, лозово дърво, еленски рог, твърдо сирене и много други. Тези неща са полезни, не само защото ти спасяват мебелите, а защото градят спокойствие в кучето ти, тъй като дъвченето за тях има успокояващо действие.

Рог от елен Лопатар 12см HARD TNC Pets

16.96лв
Виж

Хималайско сирене M TNC Pets

17.87лв
Виж

Корен от Бриар M TNC Pets

23.88лв
Виж



6. Команди/Сигнали
 
Противно на очакванията, не е нужно да задаваш командите си със строг тон. Затова много модерни треньори предпочитат да ги наричат Сигнали. Преди да започнеш да учиш кучето на конкретен сигнал е добре първо да е усвоило умението и да го прави с лесна примамка или жест. Чак тогава добавяш сигнала и го казваш в момента, в който поведението се изпълнява. Това го правиш известно време преди да изместиш сигнала пред поведението и да спреш ползването на жест.

Когато стигнеш до този етап, е важно да не се повтаряш. Ако кучето не откликне веднага на сигнала, първо му даваш 5 до 10 секунди. Ако въпреки това не се сети, отново не се повтаряш, а му помагаш като му покажеш с жеста, който със сигурност знае. Да, в началото може да не сяда веднага след като чуе сигнала, но ако се придържаш към това правило, ще се научи да изпълнява всеки сигнал от раз, без да се налагат повторения.


7. Постоянство
 
Ако има нещо, което се среща най-често като съвет, независимо от метода на обучение, е че постоянството е ключово. Не е нужно да обучаваш кучето си с часове. По 10 минути, 2-3 пъти в деня е предостатъчно. Важното е да го правиш почти всеки ден.

Постоянството води до изграждането на навици, а навика, както за човека, така и за кучетата, е самонаграждаващ.

*Постоянство не означава да влизаш в рутина. Даже напротив, полезно е да разчупваш рутината и да тренираш разнообразие от умения, в различни моменти от деня.


8. Търпение
 
Накрая, но не на последно място е търпението. Звучи много просто, но е едно от най-трудните неща. Истината е, че обучението на куче не е линеен процес и ще има дни, в които хич не вървят нещата.

Например през пубертета, между 6 и 20-месечна възраст, се срещат най-много трудности. В подобен период може да се наложи да правиш по-кратки разходки и да избягваш срещи с други кучета, за да не провокираш нежелани поведения.

Дори тогава кучето ти може да "сгафи", това да те изнерви и да искаш да го нахокаш. В такива моменти трябва да запазиш самообладание, да приемеш, че кучето ти все още не е достатъчно подготвено за подобна ситуация и да продължиш да работиш върху комуникацията си с него вкъщи или на други по-спокойни среди.

 

А, ако наистина нямаш търпение и искаш да прекарваш още повече време с твоят космат калпазанин, но в същото време трябва да покриете главните обучения, Doggo Friends могат да ти покажат на място, точно как се прави!