Магазин
Блог
Вход
Абонирай се

Не се колебай да се свържеш с нас!

0893 75 84 80

Какви са най-често срещаните алергии при кучета?

Написана на: 26.10.2022
Чете се за 15 минути

Какво представлява алергията?

 
Алергията е състояние на свръхчувствителност на имунната система към определено вещество, наречено алерген. Повечето алергени са протеини от растения, насекоми, животни или храни.
Излагането на алергена, обикновено многократно в продължение на месеци до години, повишава чувствителността на имунната система и последващо излагане на същия или свързан алерген причинява свръхреакция. Обикновено имунната система предпазва кучето от инфекции и болести, но при алергии имунният отговор може действително да бъде вреден за тялото.
Има много теории защо има повече кучета, които имат алергии, отколкото преди. Едно от обясненията е увеличаването на парниковите газове, което кара растенията да създават повече сезони на полени и алергии, които продължават по-дълго, отколкото преди.
 

Видове алергии при кучета

 
Разглеждаме различни видове алергия при кучета:
1.   Алергии към инсектициди и бълхи
2.   Сезонни алергии
3.   Хранителни алергии
4.   Контактни алергии

Контактната алергия е най-рядко срещаният тип алергия при кучета. Това е резултат от директен контакт с алергени, като пиретрини, открити в нашийниците против бълхи, пестициди, използвани върху моравата, треви, материали като вълна или синтетика, използвани в килими или постелки и т.н. Контактните алергии могат да се развият практически към всичко и на всяка възраст.

Ако кучето е алергично към някое от тези вещества, ще има кожно дразнене и сърбеж в точките на контакт, обикновено краката и корема. Отстраняването на алергена (след като може да бъде идентифициран) често решава проблема.
 

Породи кучета, които са предразположени към алергии

 
Породите, предразположени към развитие на алергии, включват:
Френски булдог
Китайски шар-пей
Късокосмест фокстериер
Голдън ретрийвър
Далматинец
Боксер
Бостънски териер,
Лабрадор ретрийвър
Шотландски териер
Ши-цу 
Западнохайландски бял териер

Въпреки това, всяко куче от всяка порода (или смесени породи) може да бъде алергично.
Общо взето повечето породи играчки. 
 

 


Най-често срещаните алергии при кучета

 
1. Алергии към бълхи

Алергията към бълхи е най-честата кожна болест, наблюдавана при кучета. Ухапването само на една или две бълхи на седмица е достатъчно, за да накара засегнатите кучета да се чешат. Смята се, че слюнката на бълхите е алергенът, който причинява сърбежа.
 

2.
    Сезонни алергии

  Известни също като атопия, сезонните алергии или алергиите от околната среда се причиняват от вещества, които съществуват във вашия дом, задния двор и навсякъде другаде, където вашето куче прекарва време. Тези алергени могат да бъдат вдишани, както при прашеца, както и да се абсорбират през кожата, когато вашето куче ги докосне. Честите отключващи фактори (алергени) за тези алергични реакции включват полени, растителни или животински влакна, прахови акари и спори на плесени.
 

 3. Хранителни алергии

  Те са известни също като неблагоприятни хранителни реакции. Кучетата могат да развият алергия към определена храна във всеки един момент от живота си, независимо дали са яли тези марки или видове храни в миналото. Най-честата хранителна алергия при кучета е към източник на протеини в диетата(най-често пилешки), но понякога алергията е към зърнени храни и/или други съставки.
 

dogin' allergy friendly продукти...


Космически грах dogin'

10.98лв
Виж

Космически свински дроб dogin'

23.89лв
Виж

Космически чипс от банан dogin'

11.77лв
Виж


Симптоматика при различните видове алергии

 
1.    Признаци на алергичен дерматит при кучета при бълхи

Най-честият симптом на алергичния дерматит от бълхи е сърбеж по кожата и дразнене в основата на опашката, въпреки че могат да бъдат засегнати и други части на тялото. Признаци на сезонна алергия при кучета 


Честите симптоми включват сърбеж по кожата, облизване (особено лапите) и триене на лицето. Засегнатите кучета също могат да получат зачервяване на кожата, загуба на козина и повтарящи се кожни или ушни инфекции. Може да видите зачервена кожа или загуба на козина по лапите, лицето, ушите, подмишниците и корема на вашето куче.


2.
    Признаци на хранителни и сезонни алергии при кучета

Симптомите на хранителните алергии често са същите като при сезонните алергии. Може да има и стомашно-чревни признаци, като диария, повръщане или повишена перисталтика.


Има ли тест за алергия при кучета? Да. Могат да се направят специфични тестове, за доказване на конкретен алерген. 


Преди да извършите тест за алергия, вашият ветеринарен лекар трябва да изключи други причини за симптомите на алергия на вашето куче. Алергичните тестове трябва да се използват, за да се определи специфичен алерген, към които кучето ви е алергично.


Тестването за сезонна/екологична алергия може да се извърши при кучета чрез кожен  или кръвен тест. Кожните тестове са най-точният тип тестове за алергия и обикновено се извършват от сертифицирани ветеринарни дерматолози. Необходима е лека седация. Козината се подстригва и в тази област на кожата се инжектират серия от много малки количества алергени. Степента на алергична реакция към всеки алерген определя дали вашето куче е алергично към него.


 

Лечения на различните видове алергии



1.
       Лечение на алергии към бълхи


  Лечението на алергичен дерматит от бълхи е насочено към намаляване на симптомите на сърбеж по кожата и дразнене, докато бълхите бъдат елиминирани. За да се премахнат симптомите на алергия при куче, алергично към бълхи, е необходим строг контрол срещу бълхи. Бълхите сами по себе си могат да пренасят и вътрешни паразити. 


Има много високоефективни продукти и лекарства за борба срещу бълхите. Някои са актуални и се предлагат под формата на течност, която аплицирате върху кожата на вашето куче.  Други се дават перорално под формата на таблетки. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да определите най-добрия вариант.


В тежки случаи околната среда, която обитава кучето трябва да се третира срещу бълхи. Можете да използвате инсектициди вътре и извън дома си, за да третирате всички етапи от живота на бълхите.


Важно е да използвате инсектицид, съдържащ регулатор на растежа на насекомите,, за да спрете развитието на яйцата и ларвите на бълхите. Можете да наемете професионален унищожител, но трябва да уточните, че лечението е за бълхи.


2.
       Лечение на хранителни алергии


  Лечението на хранителни алергии при кучета основно се състой в смяна на вида храна и диета. Стандартно се започва с хипоалергенна диета в продължение на 8-12 седмици. Това е единственият начин да определите дали вашето куче има хранителна алергия. Идеята тук е организма да се изчисти напълно от натрупания алерген в организма. Тук е много важно да се отбележи, че животното не трябва да приема нищо друго освен тази диета- включително и лакомства. Понякога дори приема на различни видове таблетки може да провокира отново алергична реакция, тъй като в производството им се влагат различни видове пълнители. 


Хипоалергенните диети имат или ограничени съставки с необичаен източник на протеини, или са обработени по специален начин (хидролизирани), за да е по-малко вероятно да причинят алергични реакции. Концепцията е, че кучето е малко вероятно да бъде алергично към храна, на която не е било изложено преди.
 Този тип диети са лечебни и е редно да бъдат предписани от ветеринарен лекар. 


Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да изберете правилната диета. 


Друго лечение на алергия при кучета е насочено към намаляване на симптомите, докато се чака да се види дали промяната на диетата е полезна. Идеята тук е да имаме контролиране на сърбежа, докато чакаме да видим дали приемът на хипоалергенната храна води до подобряване на симптомите на алергия на вашето куче.


3.
       Лечение на сезонни алергии


  Ако не е направен тест за алергия, тогава лечението е симптоматично, което означава, че има за цел да намали или премахне симптомите на вашето куче. 

Ако е направен тест за алергия, тогава идеалното лечение на алергия при кучета е избягването на алергена. Това е възможно при няколко избрани обстоятелства, но повечето кучета са алергични към различни вещества, които може да бъде трудно да се избегнат напълно. В тези случай може да се изготви и специфичен антителен серум към конкретния алерген. 
 
 Винаги е добре да се избягва употребата на кортикостероиди за лечение на алергия. 
 Повечето пъти симптомите се замаскират, но не се лекува проблема и нещата се задълбочават в дългосрочен план. Отделно на това стероидите объркват хормоналната среда на животното и много често това води след себе си до редица проблеми. 


Съвет към собствениците

  Симптомите на алергиите могат да бъдат объркани с други заболявания или да се появят едновременно с тях. Ето защо не се опитвайте да диагностицирате вашето куче без професионална ветеринарна помощ. Бъдете готови вашият домашен любимец да получи пълна диагностична оценка, за да се изключат други причини за сърбеж и кожни проблеми. Ако се диагностицира алергия, цялото ви семейство трябва да следва стриктно съветите на вашия ветеринарен лекар, за да облекчи успешно дискомфорта на вашия домашен любимец.

 
Информацията достигна до теб, благодарение на др Симеон Маджаров