Магазин
Блог
Вход
Абонирай се

Не се колебай да се свържеш с нас!

0893 75 84 80

Плуване с куче в морето – какво да имаш предвид?

Написана на: 19.06.2022
Чете се за 3 минути
За първи път ще ходиш с кучето ти на море, и искаш да си готов за всичко, което те чака?
Знаем, разбираме те. В тази статия ще си говорим за това за какво да внимаваш, когато кучето ти иска или не иска да ходи във водата.

Първо и много важно е да провериш породата на твоето куче дали по принцип е предразположена към вода или по-скоро не. Надолу имаме съвети и за двете.


Ако кучето ти е от онези породи, които обичат водата.

Нямаш много от какво да се притесняваш, освен от ноктите им, но за това по-надолу. Голяма част от кучетата са естествени плувци, заложено им е да обичат водата и това да се метнат в нея като патица., е просто най-нормалното за тях. Ето все пак няколко неща, които да направят водното ви приключение безопасно и забавно.

1.      Кучетата не могат да стъпват на дълбокото.
 
Докато ти си седиш във водата до кръста и ти е супер комфортно и лежерно, не забравяй, че кучето ти е доста далече от дъното и със сигурност няма да се сети да застане на два крака като човек. Също така, за разлика от нас, кучетата не могат да плават – т.е да седят на едно място и да си почиват, без да движат лапи. Затова единственият начин за кучето ти да седи на повърхността на водата, е да плува, като това би означавало във всеки случай, че най-вероятно ще се върти около теб в кръг. И това е изморително за него. Мисли за това, докато си във водата и се грижи за куч. На него ще му е по-важно да не те остави във водата сам, отколкото да не се удави. Да, те са толкова добри. Преумората на кучето във водата, може да доведе до счупена опашка, повръщане, и други неприятни за куч последствия. Спести му ги и отидете да си легнете на пясъка за почивка.
 
2.      Пиенето на солена вода
 
На плажа обикновено е много горещо, а пък водичката в морето е много примамлива и дори да не му е особено вкусна, защото е солена, той ще си пийва – докато се просто се разхожда или докато плува. Две са нещата, които могат да се случат от пиене на прекалено много вода – 1. Повръщането ѝ, което е просто реакция на организма, но по-лошото е 2. Сериозна диария – солта прави чудеса с акото на кучето и ако не внимаваш, ще видиш това чудо как се разлива по мокрия пясък, без да имаш шанс да го събереш, а после ще видиш и погледите на останалите на плажа. Бъди сигурен, че винаги има сладка вода за кучето ти, за да не се изкушава.
 
3.      Не влизай с него в бурно море.

Както и по-горе писахме, на кучето ти ще му е по-важно да е до теб във водата, отколкото да не се удави, защото ти си му най-важен. Докато в спокойна вода може само да се измори, то във вълните, може да му се случат неща, които не очаква изобщо. Най-вече може да се изплаши много. Нека не плашим най-добрите си приятели. Времето ще се оправи и ще можете да играете спокойно!
 
4.      Наистина се пази от ноктите им.
 
Аз, например, имам лабрадор, който е страхотен плувец, обожава водата, може да седи в нея с часове. Но също толкова обича и мен. И когато сме двамата във водата, той ще обикаля около мен непрекъснато, като голяма част от времето ще е загрижен дали аз съм добре. Махайки с лапи около мен, не веднъж ме е задирал, съвсем без да иска. Знаеш как плуват кучетата – движенията с предните лапи са същите движения почти, с които после ще копае и дупка на пясъка. Същите тези движения, ако реши да те "спасява", или решиш да се приближаваш до него, докато плува, може да се опитат да изкопаят и теб (в случая мен..). Лапите им са разтворени, за да имат площ и да загребват повече вода, а това значи, че ноктите им са възможно най-дълги и стгнати. Виждали сме не един или двама сериозно наранени човека от кучетата си. Не от лошо, даже напротив, но може да стане лошо. Внимавай!


Ако кучето ти е от онези породи, които не обичат водата.


1.      Не бързай.

Като всяко ново нещо – важното е да имаш търпение и да не пришпорваш твоя косматко към водата. Ако го е страх, може и никога да не влезе и това е съвсем окей. Но ако има каквото и да е желание, трябва да се постараеш това да стане постепенно и спокойно, така че той да е уверен, че водата е приятно място, където заедно ще се забавлявате.
 
2.      Хвали го и го поощрявай непрекъснато.

Както при всяко друго нещо, което искаш кучето ти да научи, така и за влизането във водата трябва да си много позитивен и поощряващ неговите желания, за да усети той колко е хубаво това. Можеш да му даваш лакомства, докато е на брега. Не забравяй, че той трябва сам да поиска и ако това означава да почакаш – ще чакаш. Помисли и за любимата му играчка, която да влезе в употреба. Тук, примерно, ще намериш горе-долу всички играчки на света, много откоито са идеални за плаж. А тук ще намериш страхотните ни 100% натурални лакомства dogin', с които кучето ти ще е още по-мотивирано за приключения.

  %TOYS_BEACH%
 

3.      Намери къде е най-спокойна водата на плажа.

Намери по-спокойни участъци от морската вода, в които домашният ти любимец да плува. Започни от плиткото, където то може да стъпва спокойно. Важно е първо да свикне с мокрото, а чак после да разбере, че може и да няма дъно. В никакъв случай не се опитвай да го правиш, когато морето е бурно. Избягвай и местата, където има сърфисти, джетове, водни колела и всичко друго, което е голямо и може да изплаши или нарани кучето ти.
 
4.      Жилетка за кучета.

За слабите плувци, които искат да изследват по-дълбоко, можеш да помислиш дали да не инвестираш в спасителна жилетка за кучета. Както и при малките бебета поясите и други надуваеми неща, така и жилетката при кучетата дава спокойствие и улеснява неговото придвижване и стоене в дълбокото.

А ако си попаднал тук случайно, разгледай нашите персонализирани кутии щастие, с лакомства и играчки, които можеш да вземеш на кучето си или да вземеш като подарък на приятел.

Весело морско! 
dogin'TEAM