Магазин
Блог
Вход
Абонирай се

Не се колебай да се свържеш с нас!

0893 75 84 80

Кучета и кърлежи - 5 неща, които да имаш предвид

Написана на: 02.06.2022
Чете се за 2 минути
Един от най-големите ни страхове в отглеждането на кучовците е да открием в козината му забит или лазещ кърлеж. По-топлото време води до повишаване на кърлежите през цялата година, затова през летния сезон трябва да сме още по-внимателни. Ето 5 ключови неща, които трябва да знаеш за тези малки гадинки.

1.      Какво представляват кърлежите?

Кърлежите са малки, паякообразни паразити с острa хапещa уста, които се прикрепват към кожата на животни, особено често – кучета. Кърлежите изглеждат като лъскав сив грах с по-тъмна част на главата и малки крака, с които се прикрепят към кожата на животното.

2.      Какви опасности крият кърлежите?

Поради това, че кърлежите смучат кръв от различни животни, те пренасят редица инфекции и заболявания, включително бабезиоза и лаймска болест, засягащи както кучетата, така и техните собственици. Кърлежите най-често се свързват с лаймска болест, заболяване, което често остава неоткрито заради липсата на симптоми в първите няколко седмици.

3.      Местообитания на кърлежи

Кърлежите можем да ги намерим почти навсякъде, където има тревичка - паркове, гори и дори градини. Те се намират най-често в дълга трева, където чакат куч да мине, за да се качат на него и да почне да пие кръв.

4.      Как да забележиш кърлеж?

Понякога няма значение колко се стараем да го предотвратим – кърлежите просто намират начин да се вкопчат в твоя домашен любимец. Проверявай редовно кучето си, като разресваш старателно козината, четкайки го по и срещу посоката на растежа на косъма. Не забравяй да проверяваш подмишниците, слабините, зад и в ушите, около главата, муцуната и шията, между пръстите на краката и възглавничките, както и на други труднодостъпни места. Кърлежите се стараят да намерят винаги най-меката кожата, защото там най-лесно могат да пробият. Там търси първо!

5.      Можеш ли сам да извадиш кърлеж от куче?

Колкото по-рано се отстрани кърлежът, толкова по-малко е вероятно ти или твоето куче да се заразите с неприятни бактерии. За ефективно премахване на кърлеж се препоръчва да се използва специален инструмент за премахване на кърлежи, който ще ти позволи да извиеш и вдигнеш кърлежа от кожата, минавайки под ухапващия му устен апарат. Важно е да се увериш, че премахваш кърлежа правилно и изваждаш главата, тъй като само дърпането на кърлежа често може да остави неприятните бактерии все така непокътнати. Ако не си сигурен в уменията си, заведи го на ветеринарен лекар, там ще се справят безпроблемно и ще си сигурен, че твоят куч е в безопасност.

Лятото е в разгара си, а ти все още не си се сблъскал с кърлежите? Може би се справяш чудесно с предпазването, а може би си просто късметлия. Ако имаш чувството, че е второто, виж и другата ни статия 6 начина да предпазиш кучето си от кърлежи.

dogin'TEAM